HACCP en voor wie is dit verplicht

ALGEMENE INFO HACCP

REINIGINGS MIDDELEN EN SYSTEMEN VOOR DE PROFESSIONELE KEUKEN

VOOR WIE IS HACCP VERPLICHT?

Alle bedrijven die levensmiddelen produceren, bewerken, transporten en/of opslaan zijn verplicht een HACCP-systeem in te voeren en te onderhouden.

HACCP schoonmaak en hulpartikelen!

Waar staan de letters HACCP nu eigenlijk voor?

HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points.

Deze term is door de Nederlandse wetgeving rechtstreeks overgenomen uit de VS.

HACCP komt oorspronkelijk uit de ruimtevaart. Tijdens de eerste ruimtevaartreizen zou het alleen maar controleren van het eindproduct niet langer voldoende zijn. De kans bestaat immers met een steekproef altijd dat het niet gecontroleerde product niet goed is. Door het accent te verleggen naar procesbeheersing en -controle, is de grip en inzicht op het product uiteindelijk beter!

Wat is HACCP nu eigenlijk precies?

HACCP houdt in dat alle handelingen in een bedrijf m.b.t. het produkt worden nagelopen op mogelijke risico's voor de gezondheid van de consument. Het kost de maatschappij jaarlijks meer dan 450 miljoen euro doordat mensen alleen al thuis voedselvergiftiging (salmonella) oplopen.

Vervolgens wordt gekeken hoe groot de kans is dat een risico optreedt (Hazard Analysis) Indien er sprake is van een potentieel risico, wordt op die plaats in het bedrijf gesproken van een kritisch punt (Critical Control Point) een simpel voorbeeld is een open ton of afvalbak naast een werktafel. Of een krat/doos vol met allerlei doekjes, sponzen en borstels bij elkaar. Allerlei schoonmaakmiddelen zonder juiste herkenning door elkaar staan. Of bij de particulier thuis denk bijvoorbeeld eens aan het gele huishouddoekje wat vaak dagen achtereen wordt gebruikt voor het schoonmaken van allerlei oppervlakken (aanrecht, tafel, meubels en soms de wc) en na gebruik op het aanrecht ligt over de kraan hangt te drogen.

Mogelijke risico's zijn vreemde voorwerpen in het produkt en bederf van het produkt. Voor dat risico moet een beheersmaatregel worden opgesteld, zodat de kans dat het risico kan optreden zo klein mogelijk wordt. Leg een deksel op de ton of dek deze af. Zorg dat de reinigingsmiddelen duidelijk te herkennen zijn en dat doekjes, sponzen, borstels per kleur wordt gesorteerd en gescheiden bewaard en ontsmet deze dagelijks of vervang de doekjes regelmatig.

Lees: checklist

Omdat elk productieproces anders is, moeten bedrijven HACCP toespitsen op de eigen situatie. Bedrijven geven daarbij in hygiëneplannen aan (zie bijlage) waar en in welke fase er in welke ruimte/zone met welk produkt en kleur wordt gewerkt.

VOOR WIE IS HACCP VERPLICHT?

Alle bedrijven die levensmiddelen produceren, bewerken, transporten en/of opslaan zijn verplicht een HACCP-systeem in te voeren en te onderhouden.

De volgende groepen van bedrijven die aan de nieuwe wetgeving moeten voldoen:

·  Levensmiddelenindustrie

·  Instellingen zoals bejaardentehuizen, ziekenhuizen, gevangenissen

·  Horeca: restaurants, cafe's, cafeterias, snack bars, feestzalen

·  Ambachtelijke levensmiddelensector: slagers, groenteboeren, kaasspeciaalzaken e.d

·  Supermarkten

·  Distributiebedrijven die levensmiddelen transporteren

·  Import en exportbedrijven van levensmiddelen

·  Op- en overslag bedrijven voor levensmiddelen,

·  Sportkantines

·  Tankstations en andere bedrijven waar voedsel wordt verkocht

·  Kleine productiebedrijven zoals: 'boerenjam', soep, bessenwijn, mosterd, oliebollen ed.

Hoe kan je er voor zorgen dat ruimtes/zones via de HACCP methode (kleurcodering) worden gereinigd?

Voorzie elke ruimte of werkplek van een kleur; bijvoorbeeld:

·  Wit algemeen

·  Rood sanitair

·  Blauw interieur

·  Groen vloeren

·  Geel keuken/desinfectie

U bent zelf vrij om de kleur voor welke ruimten of werkplek te gebruiken mits u het maar vastlegd in de hygiënecode of werkplan.

·  Kip : Geel

·  Vis : blauw

·  Vlees : Rood

·  Groente : Bruin

·  Wit : Brood

·  AllergenenPaars

. Groente en Fruit : Groen

Leg deze kleurstelling vast in een hygiëneplan en omschrijf de ruimte, de kleur, en met welk produkt er welke ruimte dient te worden schoongemaakt. Dit voorkomt kruisbesmetting naar andere ruimte/zone.

Is het verplicht om met gekleurde artikelen (borstels, doekjes, emmers, sponzen) te werken?

Ja, dit is verplicht, men mag bijvoorbeeld geen houten luiwagens, stelen of metalen vloertrekkers  meer gebruiken. Doordat hout nat wordt en metaal gaat roesten en vaak de temperatuur binnen in een bedrijf boven de 20°C ligt bestaat de kans op bacterie groei. En omdat hout maar in 1 kleur is het eenvoudig om een houten luiwagen mee te nemen naar een andere afdeling waar men weer verder gaat schoon maken, hierdoor ontstaat kruisbesmeting. Voorbeeld: als men rood kiest voor het reinigen van sanitaire ruimten dan is het direkt zichtbaar wanneer men rood gereedschap aantreft in een bereidingsruimte waar geel was gepland.

Wat is het verschil tussen reiniging en desinfectie?

Bij reiniging wordt het visuele (zichtbare) vuil verwijderd. 

Bij desinfectie worden bacteriën, schimmels, gisten en virussen afgedood. Let hierbij wel op het middel dat u gebruikt en houd de minimale inweektijd in de gaten.

 Elk schoonmaakmiddel is voor reiniging of desinfectie van een bepaald type vervuiling! Kijk op de verpakking.

Hygiënisch borstelwerk

Hygiënisch borstelwerk bestaat uit polipropyleen vol kunststof, is bestand tegen hoge temperaturen (100 > 135°C), alkaliën- en zuurbestendig, haren zijn bevestigd met RVS krammen, kleurvast. Gaat 30 tot 40 keer langer mee dan hout borstelwerk.

Tevens leveren wij allerlei hulpmaterialen om het nog completer, hygiënischer en door de kleuren overzichtelijker te houden welke ruimten met welke kleur dient te owrden gereinigd.

Wat voor type doeken en sponzen zijn er leverbaar?

Non Woven sopdoek

Non Woven schoonmaakdoek is een standaard schoonmaak doekje (type Ballerina) die veel gebruikt wordt in cafetaria, café, buurthuizen etc. Deze doeken zijn relatief goedkoop, zijn chemicaliën bestendig en kunnen worden gedesinfecteerd. Uitwasbaar tot 45°C en worden vaak gebruikt voor eenmalig gebruik. Let op, deze doeken zijn niet pluisvrij.

Microvezel doek

Microvezeldoek voor het schoonmaken van allerlei oppervlakken. Heeft een grote vocht en vuilopname en kan vele honderden keren worden gewassen tot 95°C dus antibacterieel. Met het reinigen heeft men in principe geen reinigingsmiddel nodig daar de vezel het vuil opneemt en er voor zorgt dat het oppervlak streeploos opdroogt. Zijn chemicaliën bestendig en kunnen worden gedesinfecteerd.

Zeemdoek

De zgn. kunstzeem, deze zijn leverbaar in 4 kleuren. Hebben een hoog vocht opname en nemen streeploos af ideaal om gladde glanzende oppervlakken af te nemen. De doeken zijn chemicaliën bestendig en kunnen worden gedesinfecteerd. Uitwasbaar tot 90°C. Dus antibacterieel.

Antibacterieel doek

Deze doek heeft unieke structuur die bacteriën groei voorkomt . De bacteriën hebben geen kans om zich te nestelen en breiden zich niet uit. De doeken zijn chemicaliën bestendig en kunnen zelfs worden gedesinfecteerd zonder de werking weg te nemen. De doeken kunnen maximaal 15 keer worden gewassen en zijn zelfs autoklafeerbaar

tot 260°C.

Krasvrije schuurspons

Een synthetische krasvrije schuurspons die ingezet kan worden ter ondersteuning van aangekleefd vuil en voor het reinigen van gladde oppervlakke o.a. tegels, glas, RVS etc. zijn chemicaliën bestendig en kunnen worden gedesinfecteerd.

Wat kan Hartman Cleaning Products  betekenen voor haar klanten?

Een totaal schoonmaakpakket leveren conform HACCP methode. Een toegespitst schoonmaakhygiëne werkplan waarin wordt aangegeven met welk product, welke ruimte, frequentie en met welke kleur er moet worden gewerkt om kruisbesmetting te beperken.

Heeft u nog vragen neem dan contact met ons op of kom eens langs in onze showroom

www.hartmancleaningproducts.nl

Eglantierbaan 47 - 2908LV - Capelle ad IJssel

Graag even van te voren bellen zodat wij alle tijd hebben om u te word te staan

Tel : 010-2299681 of mail naar hartmanenzn@gmail.com

© 2015 - 2022 Hygiëne- & schoonmaak middelen/producten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel